Информације

Адреса: ЈНА 136, 22400 Рума
Телефон: 022/473-450
Фаx: 022/471-484
Е-маил: office@gasruma.rs
Дежурна служба: 063/511-556
Бесплатан позив: 0800-003-007
РАДНО ВРЕМЕ
Радни дан: 07:00 - 15:00h
РАД СА СТРАНКАМА
Радни дан: 07:00 - 14:30h
РЕКЛАМАЦИЈЕ
reklamacije@gasruma.rs

Ефикасна употреба гаса

efikasna upotreba gasaУштеде код потрошње гаса могуће је остварити на следеће начине:
1. смањењем топлотних губитака
2. уграђивањем савремених трошила одговарајућих карактеристика
3. ефикасном употребом уређаја те правилним руковањем и одржавањем

Смањење топлотних губитака планира се већ у изградњи објекта правилном изолацијом подова, зидова и таваница, уградњом квалитетне столарије тј. прозора и врата, али се може и накнадно одрадити као што је то све чешћи случај код старијих објеката. Треба пазити:

•   да су сва стакла исправна и непропусна
•   да су рамови врата и прозора и належуће површине непропусни
•   да су кутије за ролетне топлотно изоловане
•   да се проветравање зими изводи потпуним и краткотрајним отварањем свих прозора у просторији како се не би охладили зидови већ само заменио устајали ваздух

efikasna upotreba gasa grafikonНови гасни уређаји имају бољи степен искоришћења, тј. искористе више енергије. Такође треба користити гасне уређаје одговарајуће снаге и врсте.
За сваки простор, зависно од намене, препоручују се оптималне сталне температуре које би требало одржавати. Овим се избегава прегревање или потхлађивање просторија, а тиме и нерационално коришћење гасних уређаја (за сваки °Ц изнад неопходне температуре трошкови расту бар 5%).

дневни боравак

20°C

кухиња

18°C

купатило

23°C

спаваћа соба

16°C

WC

18°C

ходник

15°C

оставе и степеништа

не греју се

Да би се трошкови утрошеног гаса свели на минимум требало би:

•   преко ноћи у свим просторијама снизити температуру на око 15°C
•   у просторијама које се не користе одржавати температуру на ~10°C
•   иза грејних тела поставити топлотно - рефлектујуће површине
•   одабрати добар положај грејних тела са становишта преноса топлоте
•   спречити губитак грејног медијума (топле воде из централног грејања)
•   редовно одржавати и чистити гасне уређаје од прашине, каменца и сл.
•   искључити пилот пламенике у периоду када то није потребно
•   подесити гасне уређаје на одговарајућу снагу (сервисер)
•   начин припремања хране и посуде оптимизовати у погледу коришћења природног гаса (кувати у одговарајућим посудама, са поклопцем, одговарајућег пречника и облика дна посуде, са довољном, али не и превеликом количином воде...)

Copyright © 2013. JP "GAS - RUMA" Ruma

Сва права задржана.

Врати на почетак